Každý odběratel může ovlivnit nákupní ceny plynu

Autor příspěvku Administrator (admin) na 06.05.2013
Články a návody – voda – topení – plyn >>

Ceny plynu

Pryč jsou doby, kdy ceny plynu určovaly monopoly. Po liberalizaci trhu se zemním plynem, která proběhla 2007, si sami do značné míry ovlivňujeme cenu plynu. To je dobrá zpráva, ale klade to na odběratele nároky ohledně správného výběru dodavatele.

Každý konečný odběratel plynu má od roku 2007 nárok na bezplatnou změnu dodavatele. Touto cestou lze ovlivnit částečně cenu plynu. Jestli si polepšíte či přejdete k dražšímu dodavateli, záleží jen na vás. Z tohoto důvodů je nutné ke změně dodavatele plynu přistupovat zodpovědně.

Vždy si porovnejte ceny plynu jednotlivých dodavatelů a až po zralé úvaze přejděte k tomu, kdo vám nabídne nejlepší podmínky.

Zdá se vám to příliš zdlouhavé a obáváte se, že nerozumíte problematice natolik, abyste do svého rozhodování zahrnuli všechny potřebné aspekty? Nevadí. Na internetu jdou různé energetické kalkulačky, které vám pomohou najít dodavatele s nejnižšími ceny plynu. Jedna z nich je i snižujeme.cz.

Ceny plynu jsou určené podle spotřeby. Maloodběratelé a domácnosti mají ceny dané ceníkem, který je vydávaný pro každý kvartál. Středoodběratelé a velkoodběratelé mají cenu stanovenou individuálně podle domluvy.

Výpočet ceny plynu

Cena plynu má dvě složky – regulovanou a neregulovanou. Regulovaná je daná a ovlivnit nelze. Určuje ji Energetický regulační úřad. Do této složky spadá poplatek za distribuci plynu a poplatek za služby operátora trhu.

Právě neregulovanou cenu plynu lze ovlivnit výběrem vhodného dodavatele. Jde o část ceny, která je ovlivněná uskladněním a samotnou komoditou. Podíl mezi regulovanou a neregulovanou složkou ceny plynu kolísá. Záleží na více faktorech. Většinou je neregulovaná část nad 50% a v některých případech je to dokonce nad 75%.

Při vhodném výběru dodavatele plynu může být úspora skutečně výrazná. Samozřejmě záleží na vaší spotřebě.

Porovnání cen elektřiny a plynu. Snižujeme.cz

Poslední změna: 05.10.2013 na 07:11:15

Zpět

print