Moderní vytápění interiérů

Autor příspěvku Administrator (admin) na 25.02.2014
Články a návody – voda – topení – plyn >>

Moderní vytápění se v dnešní době soustředí především na úsporu energie. Chráníte tím nejen své výdaje, ale hlavně přírodu. Nové systémy vytápění současně s úsporou poskytují mnohem více tepla, než ty zastaralé.
 
Způsob vytápění se plánuje už při projektování stavby, ale modernější a úspornější kotel nebo efektní podlahové topení můžete instalovat při rekonstrukci interiéru.

Oblíbené podlahové vytápění

Velmi značnou výhodou podlahového vytápění je rovnoměrné prohřívání celého prostoru místnosti a pocitová teplota je tak až o jeden či dva stupně vyšší než při klasických radiátorech. O umístění elektrického i teplovodního podlahového vytápění a o intenzitě tepla rozhodujete sami.
 
Podlahové topení teplovodní je vhodné pro větší interiéry a tvoří jej plastové trubky, kterými protéká ohřátá voda. Trubky jsou položeny na tepelné izolaci a zalévají se cementovou směsí a nebo se překrývají lehkými deskami. Podlahové topení teplovodní je vhodné propojit s kotlem nebo jiným zařízením na ohřev vody a oběhovým čerpadlem. V soustavě proudí voda o teplotě asi čtyřicet stupňů a tím snižuje spotřebu paliva na vytápění asi o pět až patnáct procent. Cena se odvozuje podle tepelného výkonu na metr čtvereční.
 
Elektrické podlahové topení pro objekty s dobrou izolací se funkčně shoduje s topením teplovodním, ale je výhodnější díky relativně nízkým pořizovacím nákladům, snadné instalaci a efektivní regulaci. Podlahy se vyhřívají topnými kabely, rohožemi nebo fóliemi, které se zalévají betonovou směsí a nebo anhydritem. Cenu u elektrického podlahového topení určuje příkon na metr čtvereční a to, jestli jsou kabely jednožilové a nebo dvoužilové.

Nejen podlaha, ale i stěny a strop

Stropní a stěnové vytápění je stejně jako topení podlahové velmi ekonomické a úsporné. Obvykle měděné trubky jsou vedeny většinou v celé ploše a mohou skvěle doplnit podlahové vytápění. Velmi zajímavou dekorací místnosti mohou být stěnová a stropní topení – tzv. infrazářiče. Infratopení je sice ekonomicky náročnější, ale ve spojení s elektrickým stěnovým vytápěním je zajímavou alternativou.

Nadčasová krbová kamna

Jednoplášťová i dvouplášťová krbová kamna jsou v interiérech velmi oblíbená. Jednoplášťová krbová kamna sálavým teplem velmi rychle interiér vytopí sklem i bočními stěnami. Dvouplášťová krbová kamna vyhřívají nejen přes sklo, ale hlavně prouděním teplého vzduchu a jsou schopna vyhřívat i vedlejší místnosti. Pokud chcete vytápět celý objekt, zvolte krbová kamna s teplovodním výměníkem, která lze napojit na stávající rozvody vytápění.
 
Z pohledu nákladů na vytápění vychází velmi výhodně automatická peletová kamna, která jsou srovnatelná s tepelným čerpadlem. Umožní vám od kamen odejít i na delší dobu a vy se nemusíte vracet do chladných místností. Plně automatické dávkování granulátu si sami regulujete nastavením množství.

Úsporné kondenzační kotle

Kondenzační kotel v porovnání s kotli běžnými spotřebuje o třicet procent méně energie. Tyto kotle skoro celý obsah energie z paliva využívají pro ohřev vody a také pro vytápění. Před nákupem kondenzačního kotle se poraďte s odborníkem, který vám podle tepelných ztrát objektu doporučí spodní hranici výkonu kotle. Kondenzační kotle jsou díky použité technologie velmi šetrné k životnímu prostředí.

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla odebírají energii z okolního prostředí a takto získané teplo přenáší do otopného systému. Tepelná čerpadla se dělí podle vstupní energie na typy: vzduch/voda, voda/voda, země/voda, vzduch/vzduch. Pokud vybíráte tepelné čerpadlo, je důležitý topný faktor, který určuje poměr mezi vyprodukovaným teplem a potřebnou energií. Efektivním se označuje tepelné čerpadlo s topným faktorem tři a více (potřebuje třetinu energie než jiné otopné systémy). Pořizovací náklady jsou poměrně vysoké, ale díky tepelnému čerpadlu mají domácnosti výhodnější sazbu elektrické energie.

Solární vytápěcí systémy

Solární systémy jsou určeny převážně k ohřevu vody (užitková voda, bazény) a používají se také pro doplnění systémů vytápění. Sluneční energií s vhodným kondenzačním kotlem můžete ušetřit ročně více než polovinu nákladů na ohřev vody. Ve spojení s elektrokotlem a sníženou sazbou elektrické energie se také vyplatí. Solární systémy lze propojit s tepelnými čerpadly, která pracují kdykoli, ale potřebují k topnému výkonu také elektrickou energii.

Poslední změna: 26.02.2014 na 22:03:20

Zpět

print