Podlahové topení přináší oproti klasickým radiátorům řadu výhod. Je třeba ale zvolit podlahovou krytinu tak, abyste nepřišli o drahocenné teplo a finance špatně zvoleným materiálem.  

Berte v potaz tepelný odpor

Podlahové vytápění přispívá k lepší tepelné pohodě a lépe rozvrtsvuje teplo v místnosti. Také se vyznačuje lepší cirkulací vzduchu v místnosti a brání víření prachových částic. Vzduch ve výšce hlavy může být až o několik stupňů chladnější bez újmy na psychické pohodě, což ve svém důsledku přináší úsporu nákladů. Podlahové topení také můžete využívat bez omezení rozmístění nábytku. Díky nižší cirkulaci vzduchu se také zvyšuje relativní vlhkost vzduchu v pokojích, což přispívá k lepšímu dýchání. 

Pro volbu podlahové krytiny je třeba brát v úvahu tepelný odpor. Jeho hodnota má totiž velký vliv na teplotu otopné vody a rozteč potrubí v topném systému. Ideální materiál je tedy keramika i kamenná dlažba s odporem 0,010 m2 K/W.


Pro odpůrce dlažeb a obkladů

Vyvrátíme vám poslední argument, pokud jste stále pro dlažbě v interiéru, právě z důvodu pocitu chladného povrchu. Ten totiž podlahové topení vyřeší. 

Keramická dlažba 

Nejvyšší tepelnou vodivost má právě keramická dlažba. Ta je pro podlahové topení přímo ideální. Bohužel ale není vhodné tuto krytinu použít do jakýchkoliv prostor – v době, kdy nevytápíme, bude totiž povrch keramické dlažby chladný. Proto se hodí spíše do kuchyní, koupelen, na chodby a wc či do předsíně. 

Keramickou dlažbu můžete hledat a přehledně filtrovat podle možnosti umístění, vzhledu nebo velikosti na Biano.cz

Kamenná dlažba 

Kamenná dlažba a podlahové topení? Také ideální kombinace! Pro podlahové topení je stejně vhodná jako dlažba keramická a to díky stejně nízkému tepelnému odporu. Kámen je zároveň skvělým vodičem. Narozdíl od masivních dřevěných nebo laminátových podlah, které mohou ve vlhku velmi snadno nabobtnat, je kámen velmi odolný. Pokud ale ke kamenné podlaze pořídíte filcový koberec s vysokým chlupem, své topení budete mít téměř zbytečně. Filc je dobrý izolant, který teplo z podlahy nepropustí, proto doporučujeme koberec s co nejnižším vlasem, ideálně do 1 cm.

Protože je kámen skvělým tepelným vodičem sám o sobě, jeho druh si už můžete vybrat podle vašeho vkusu a preferencí. Žula se hodí do moderních interiérů, pro luxusnější prostory se nebojte zvolit mramor. Obecně platí, že kamenná dlažba se bude vyjímat v kuchyni i na chodbách, ale rozhodně se ji nebojte využít i v ložnici nebo pracovně. S těmi správnými doplňky dokáže divy.