Vliv tvrdé vody na životnost domácích rozvodů

Autor příspěvku Administrator (admin) na 09.08.2016
Články a návody – voda – topení – plyn >>

Trápí vás špatný průtok vody a máte za to, že ho způsobily vlasy a jiné předměty? Realita může být úplně jiná. Častým původcem potíží s průtokem vody je tvrdá voda. Respektive minerální usazeniny, které postupně zanáší potrubí. Nejde přitom jen o perlátory ve vodovodních bateriích, ale o celé rozvody teplé a studené vody i spotřebiče.

 

Tvrdá voda dokáže zničit vodovodní systém

 

Vzhledem ke složení tvrdé vody (množství rozpuštěných minerálních látek) je logické, že se v průběhu času v potrubí usazuje vodní kámen. Následkem tohoto jevu pak dochází ke snížení průtoku a někdy i k úplnému ucpání. Rozpuštění minerály někdy naruší stěnu potrubí, vytvoří malé otvory a způsobí netěsnosti a poruchy vodovodního systému.

Zdaleka nejčastějším jevem je omezení průtoku vody. Vodní kámen postupně zmenšuje vnitřní průměr potrubí, čímž se zmenšuje průtok vody. V praxi je snížený průtok nejvíce patrný ve vodovodních bateriích a sprchových hlavicích, například nerovnoměrným postřikem. Tvrdá voda může současně ovlivňovat uzavírací mechanismus kohoutku, což se projevuje neustálým odkapáváním.

Vodní kámen se rychleji tvoří v teplé a horké vodě. Proto jsou na ucpání náchylnější rozvody teplé vody, které vedou z ohřívačů a kotlů. Jakmile se začne vodní kámen usazovat na stěnách ohřívače, zařízení začne pracovat méně efektivně.

 

Tvrdá voda ve vodovodu

Lidé si obvykle uvědomují negativní dopad tvrdé vody až ve chvíli, kdy usazeniny způsobí velké škody. Kvůli tvrdé vodě oslabují stěny trubek, vznikají otvory a erodují kovové uzávěry a ventily. Dojde-li ke vzniku děr ve zdech a hůře přístupných místech, hrozí postupné rozšíření poškození vodou a případnou plísní.

A teď to podstatné. Jak lze vliv tvrdé vody na rozvody výrazně omezit? Jednou z možností je instalace změkčovače, který efektivně neutralizuje rozpuštěné minerály. Chrání instalace i spotřebiče a zároveň minimalizuje tvorbu mýdlové pěny, pocit svědění a vyschlé pokožky. Kvalitní úpravny vody pro domácnosti i firmy nabízí například firmy Aquina nebo Asio.

 

Nechejte si úpravnu vody nainstalovat vždy odborníkem

Naši instalatéři Vám doporučí a odborně namontují vhodný typ úpravny vody pro změkčení vody v domácnosti nebo firmě. Součástí dodávky a montáže je i seřízení úpravny tak, aby nejen zajistil pitnou vodu odpovídající tvrdosti, ale rovněž aby neplýtval změkčovacími prostředky více než je pro dané podmínky nutné. Ekonomický provoz a kvalitní pitná vody jsou vždy hlavním ukazatelem kvalitně odvedené práce našich instalatérů.

Instalatéři Ekomplex jsou Vám k dispozici v celé České republice. Stačí si vybrat Vám nejbližší instalatérství.

 

 

Poslední změna: 09.08.2016 na 13:38:38

Zpět

print