Vyplatí se využít střechu pro solární vytápění nebo fotovoltaiku ?

Autor příspěvku Administrator (admin) na 12.10.2012
Články a návody – voda – topení – plyn >>

 Na serveru Elektrorevize vyšel zajímavý článek, nazvaný "Vyplatí se fotovoltaické panely anebo solární kolektory ?". Jestliže uvažujete o využití Vaší střechy anebo zahrady k instalaci solárních technologií, je dobré zvážit, zda zvolíte technologii pro solární vytápění anebo pro solární výrobu elektřiny. Solární kolektory přinesou vyšší úspory za vytápění, kdežto fotovoltaika vydělá za prodej elektřiny do veřejné sítě.

Solární vytápění vs. solární elektrárny – co je výhodnější ? 

Solární vytápění se vyplatí u objektů trvale anebo často obývaných, neboť teplo lze jen těžko efektivně skladovat a je potřeba je využít jen po krátkou dobu po jeho získání ze slunečního svitu. Úspory z ceny tepla získaného ze solárních kolektorů obvykle převýší úspory za elektřinu, vyrobenou fotovoltaickými panely, umístěnými na téže ploše, jestliže bychom ve stejném objektu po celou tuto dobu museli zajistit vytápění anebo ohřev teplé vody jinými topidly. 

Solární elektrárny se vyplatí tam, kde jsme schopní přebytky vyrobené elektrické energie prodávat do veřejné energetické sítě na základě smlouvy uzavřené s poskytovatelem elektřiny, anebo naopak tam, kde dosud elektřina dovedená není a jsme ochotní připlatit si za systém pro její akumulaci a přeměnu na využitelnou elektřinu (měniče =12V/st230V , 12V rozvody a spotřebiče).

Více v uvedeném článku

Poslední změna: 05.10.2013 na 07:11:32

Zpět

print